Hvordan lagre skogsflis

Sentralt i en varmesentral er lagring av skogsflis. Når man bygger en grønn varmesentral kommer også spørsmålet om hvordan man skal lagre flis. 


Det finnes mange løsninger. Hvert anlegg trenger sin løsning. Ofte skal flislageret være sentralt plassert blant bygningene på et gårdstun. Da blir det raskt krav om utsende på anlegget. 


I andre tilfeller er varmesentralen plassert slik at krav til utseende ikke er så nødvendig. Men alle lagre har til felles at infrastruktur og kapasitet må være så effektivt som mulig. Lageret må være enkelt å fylle med flis, og lageret må være stort nok til at man ikke trenger å fylle for hyppig. 


Ofte er kjele og flislager i samme bygning. Men det finnes også løsninger der kjelen er plassert inn i et eksisterende bygg, og flislageret er plassert utenfor.


Fra lageret til kjelen fraktes flisa som oftest med skruer. Skruen fylles med flis enten av en sirkelmater eller av et "walking floor" system. 


Bildene under viser hvordan en sirkelmater fungerer. Armene på materen skraper flis ned i skruen. Systemet tåler at mye flis lagres over materen. 







Containerbasert varmesentral

En enkel løsning er å bygge fyrkjelen eller flislageret inn i en container. På bildet over er  flislageret laget av en enkel betongkonstruksjon, mens fyrkjele er inne i en container. Taket på flislageret er hevbart for flisfylling. En rampe av fyllmasse sørger for lett fylling av flislageret.


Bildet under viser en fyrkjele i Container som er kledd med panel. Flislageret er en ombygd krokcontainer med en sirkelmater plassert i bunnen. Flisa mates ned i en luke i gulvet, og ned i skruen. 

Varmesentral som en del av et gårdstun

Bildet til venstre og under viser en komplett varmesentral som er en del av et gårdstun. 


Et forseggjort lite hus i bindingsmateriale og kledning med skifer på taket. Helt likt i utseende som resten av bygningene rundt tunet, som forsynes av vannbåren varme fra sentralen. 


Fyrrommet er til venstre, og lageret er til høyre i bildet. Lagret fylles med traktor gjennom utslagsbare dører på langsiden. Inne på gulvplanet står en sirkelmater som forsyner flisfyrn via en transportskrue

Varmesentral som med solseller

I Vuku finner vi dette flotte anlegget. Bildet til venstre og under viser en komplett varmesentral som også har solceller montert på sørvegg og tak. 


Fyrrommet er bak til høyre, og lageret er til venstre i bildet. Dette anlegget fyrer med våt flis med en fuktighet på 40 - 60 %. Kantskog av gråor og rogn flises rett inn på lageret. En sirkelmater er montert i bakkant. Kortveggen har ikke dør da flisa ikke trenger å være tørr. 


Solcellene bidrar til å varme opp akumulatortanken. Dermed går forbruket av flis ned på solrike dager. 

Varmesentral inne i tørkeanlegg

På bildet til venstre ser vi en varmesentral som er en del av et større anlegg. Her finnes garasjer og korntørke. Korntørka brukes til parkering for hengere utenfor sesongen. Varm luft blåses inn under gulvet på tørka, og strømmer opp gjennom spalter i gulvet. 


Fliskjelen er plassert inne i rommet av varmebestandig betong til venstre på bildet. Flisa er lagret i forkant, og en sirkelmater forsyner fliskjelen med flis.




Bildene til venstre og under viser et flislager som en del av et større lagerbygg. Selve Flislageret er delt av med tømmervegger som er flyttbare.


I veggen er det luker for å kunne flise direkte inn i flislageret. 


På bildet til venstre ser vi fliseluken fra utsiden, samt lagring- og tørkeplass for tømmereret til høyre.

Industrianlegg

Store Varmesentral


Bildene over til venstre og under viser industrianlegg. Felles for disse anleggene er store fyrkjeler på 500 kW til 990 kW som forsyner industribygg eller en rekke bygninger, sentralen til venstre leverer vannbåren varme til et kommunesenter. 


Sentralene inneholder store kjeler, store akumulatortanker på opp til 20 000 liter. De har også backup løsning i form av biodieselkjeler med lagringstanker.


Bildene viser flere løsninger for lagring av flis. Disse lagrene tar opp til 80 kubikk flis, men typisk er et billass to ganger i uka. 

Anlegget under har fyllingsrør som muliggjør blåsing av flis inn i anlegget fra egne biler med slikt anlegg. Fyrkjelen er plassert i eget rom i bakkant.

Innovasjon Norge gir opp til 35% tilskudd for å bygge flislager. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med søknad og ideer for utforming.